Lyckas med ditt bak

Visst blir alla ledsna när baket inte blev som vi ville. Det förekommer många faktorer som kan påverka resultatet av din bakning. Här är några tips för att lyckas med ditt bröd. Bland annat är det jästen som får brödet att lyfta och göra det poröst. Du kan antingen använda torrjäst eller färsk jäst. Korrekt vattentemperatur är nyckeln när du använder färsk jäst. Som ett resultat av fel vattentemperatur dör jästen och ditt bröd jäser dåligt eller inte alls.

Ägg ska du alltid ta ut ur kylen minst 30 minuter innan du ska använda dem. Förutom att resultatet blir bättre, är det också mycket lättare att vispa rumstempererade ägg.

Andra faktorer som påverkar bakningen

Att baka med rätt ugnstemperatur påverkar den slutliga kvaliteten på ditt bröd. Ugnstemperaturen varierar du behöver lära känna din ugn. Det är en bra idé att kontrollera din ugnstemperatur med en separat ugnstermometer.

Att väga rätt vid bakning är också ett måste. Det finns ett rejält utbud på nätet av olika vågar och måttsatser. Olika märken av mjöl, mjölk och smör har olika nivåer av fett och protein. Ett billigt smör är ibland för oljigt så när du smälter det kommer det att se ut som en matolja. Använd därför de varumärken som receptutvecklaren rekommenderar för bästa resultat.